Contact
Sluiten

Contact

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contact formulier

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Ik wil een appartement kopen waar erfpacht op rust. Heeft dit invloed op de hypotheekaanvraag?

Wanneer je een appartement koopt met erfpacht, heeft dit invloed op de financiering van je woning. Erfpacht houdt in dat je de grond waarop het appartement staat niet bezit, maar alleen het recht hebt om deze te gebruiken.

Bij het aanvragen van een hypotheek voor een appartement met erfpacht zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

  1. Erfpachtvoorwaarden: Allereerst is het van belang om de erfpachtvoorwaarden goed te begrijpen. Dit omvat onder andere de duur van het erfpachtrecht, de canon (de vergoeding voor het gebruik van de grond) en eventuele indexaties. Om inzicht te krijgen in de erfpachtvoorwaarden en de mogelijke gevolgen ervan voor je hypotheek, is het verstandig om advies in te winnen bij onze ervaren hypotheekadviseurs.
  2. Erfpachtcanon: De erfpachtcanon is de vergoeding die je periodiek betaalt voor het gebruik van de grond. Deze kosten worden meegenomen in de berekening van de maandelijkse hypotheeklasten. Als er sprake is van canon betekent dit dat je minder kan lenen op basis van je inkomen omdat canon als een financiële verplichting wordt gezien.
  3. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen bij het beoordelen van de financiële consequenties van de erfpachtcanon en de impact ervan op je hypotheekbudget.
  4. Looptijd erfpacht: De looptijd van het erfpachtrecht is eveneens van belang. Indien de erfpacht binnen afzienbare tijd afloopt kan het zijn dat je tegen die tijd canon moet gaan betalen of dat de canon wordt herzien en substantieel kan stijgen, maar het kan ook zijn dat de erfpacht vanaf dat moment reeds eeuwig durend is afgekocht. Daarom is het van belang om je goed te laten informeren wat de consequenties zullen zijn na afloop van het erfpachttijdperk.
  5. Overstapmogelijkheden: In sommige gevallen is het mogelijk om de erfpachtvoorwaarden te wijzigen, bijvoorbeeld door de erfpachtcanon af te kopen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je adviseren over eventuele overstapmogelijkheden en de financiële implicaties hiervan.

Bij het aanvragen van een hypotheek voor een appartement met erfpacht is het raadzaam om advies in te winnen bij onze gespecialiseerde hypotheekadviseurs. Zij kunnen je helpen bij het in kaart brengen van de mogelijkheden, het vinden van geldverstrekkers die bereid zijn hypotheken te verstrekken voor erfpachtwoningen en het begeleiden van het hypotheekaanvraagproces.

Neem gerust contact op met onze hypotheekadviseurs voor advies op maat. Zij kunnen je voorzien van gedegen advies, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie en de specifieke voorwaarden van de erfpacht.

Meer weten: maak direct een afspraak of neem contact op

Lees ook

Lees op onze nieuwspagina meer over actuele onderwerpen.